4x dingen die voor mij anders zijn in Turkije

Als je net geëmigreerd bent, ga je constant dingen vergelijken met Nederland. Dingen die daar beter zijn, of juist dingen die daar slechter gaan. Maar eigenlijk wil ik het daar niet eens echt over hebben. Vandaag wil ik gewoon een lekker luchtig artikel schrijven. Over de verschillen tussen Turkije en Nederland. Doodnormale dingen die voor mij anders zijn nu ik in Turkije woon. Waar ik gewoon even aan moest wennen.

Deze dingen zijn voor mij anders in Turkije

Kraanwater is niet drinkbaar

Dit is natuurlijk al heel snel zo, als je emigreert. Ik bedoel, in welk land kun je nou zomaar water uit de kraan drinken. Nederland is daarin een van de weinige landen. Wij hebben dus nu in huis een waterdispenser staan, waar je een grote fles water in doet. Het is even wennen dat je niet zomaar water uit de kraan kan pakken, maar ik ben er eigenlijk nu wel heel blij mee. Het is heerlijk bronwater, en altijd ijskoud. Uiteraard moet je niet vergeten om op tijd een fles water te bestellen, want dat is dus wel iets wat je jezelf aan moet leren.

Koken met een gasfles

Wij hebben gewoon, net als dat ik in Nederland had, een gasfornuis. Het enige verschil is, dat wij in Turkije nog gebruik maken van een gasfles. Niet echt een groot verschil, maar ook deze kan dus leeg raken. En als je dus niet tijdig een nieuwe gasfles besteld, dan kun je dus niet koken. Maar ook dit is dus een gewoonte, die ik mezelf aan moet leren.

Schoenen uit bij binnenkomst

In Nederland deed ik dit nooit. Daar liep ik zelfs met schoenen aan naar boven. In heel veel culturen is dat not-done. Zo ook in de Turkse cultuur. Nu ik dus in Turkije woon, samen met mijn man, moet ik dus altijd mijn schoenen uitdoen thuis. Op zich is dit ook weer een gewoonte wat makkelijk aan te passen is. Toch erger ik mij wel aan de vele schoenen die constant bij de voordeur staan. En ja, we hebben gewoon een mooi schoenenkastje staan, maar het is toch makkelijker om ze gewoon uit te trappen bij de voordeur.

Betalen met contant geld

Waar het contant geld in Nederland beetje bij beetje het straatbeeld verlaat, is dit in Turkije nog lang niet het geval. Natuurlijk kun je hier ook gewoon overal met pinpas betalen, en zijn er ook genoeg die het doen. Toch verbaast het mij nog hoeveel hier met contant geld betaald wordt. Misschien dat dit in een grote stad al heel anders is hoor. Maar heel eerlijk? Ik vind het contant betalen veel fijner. Je houdt makkelijker geld in je zak en je houdt makkelijk het overzicht in je uitgaven.


Waar zou jij heel erg aan moeten wennen?


 

MamaInHetBuitenland

Mijn naam is Larissa, 25 jaar en blogger op mamainhetbuitenland.nl. Een lifestyle en mama blog. Ik ben deze blog begonnen, omdat ik een paar weken geleden officieel geëmigreerd ben. Ype, tijdens mijn zwangerschap. Het doel van de blog is om te laten zien hoe mijn leven er uitziet als Nederlandse mama in het buitenland. Mijn ervaringen delen. Dingen waar ik tegen aanloop. En ook gewoon om af en toe even van mij af te schrijven.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.