5 verschillen tussen een bevalling in Nederland en Turkije

Nou ben ik natuurlijk nooit bevallen in Nederland, dus de kleine verschillen weet ik niet. Toch kan ik in de grote lijnen wel een beetje de verschillen tussen een bevalling in Nederland en Turkije benoemen. Uiteraard is elke bevalling anders, en doet iedereen het op zijn eigen manier. Daarom beschrijf ik vanuit mijn eigen ervaring en vergelijk ik dat met een gemiddelde bevalling in Nederland. Uiteindelijk ben ik gekomen op 5 verschillen tussen een bevalling in Nederland en Turkije. Welke verbaast jou het meeste?

Thuis bevallen vs. In het ziekenhuis bevallen

In Nederland is thuis bevallen heel normaal. Als ik in Nederland had gewoond, had ik hier waarschijnlijk ook voor gekozen. Het lijkt mij zoveel relaxter. Lekker in je eigen omgeving, je eigen bed, je eigen douche. Helaas, in Turkije kan dat niet. In Turkije beval je eigenlijk altijd in een ziekenhuis. Wel kun je zelf kiezen tussen een staatsziekenhuis en een privéziekenhuis. Ook kun je zelf kiezen voor een privé gynaecoloog, zoals ik gedaan heb. Uiteraard hoort hier wel een kostenplaatje bij.

Natuurlijke bevalling vs. Keizersnede

In Nederland is een natuurlijke bevalling de norm. Alleen uit nood krijg je een keizersnede. In Turkije zit dat wel even anders. Hier mag je namelijk van te voren zelf kiezen wat je wil. Normaal bevallen is hier helemaal niet de norm. Sterker nog, ik heb wel eens in een onderzoek gelezen dat meer dan de helft in Turkije kiest voor een keizersnede. Mijn schoonmoeder vertelde dat dit voornamelijk komt omdat artsen er op aandringen. Een keizersnede is duurder, en dus kunnen ze er meer aan verdienen. Bizar eigenlijk. Ik weet nog wel, toen ik 2 dagen over tijd was, mijn gynaecoloog ook al begon over een keizersnede de volgende dag. Ik wilde dit niet, en ik moest uiteindelijk een document tekenen dat ik geheel zelf verantwoordelijk was voor de gezondheid van mijn kind. Nu ik er bij nadenk, vind ik het eigenlijk best wel erg. Ik kom uit een cultuur waarin natuurlijke bevallingen normaal zijn, dus ik wilde perse wachten en wist ook dat dit best kon. Iemand die niet opgroeit in die cultuur, en daar niets over weet, zal waarschijnlijk overstag gaan en kiezen voor die keizersnede.

Huid-op-huid contact vs. Baby meteen mee voor controle

Huid-op-huid contact tussen moeder en kind, indien mogelijk, wordt in Nederland eigenlijk altijd aangemoedigd. Het is erg belangrijk voor de hechting. Ik heb mijn baby, na de bevalling, een paar minuten op mijn buik gehad, waarna hij meteen werd meegenomen. Ik heb meerdere gehoord waar hetzelfde gebeurde. Mijn kind was overigens volledig gezond, in de zin van dat hij geen acute zorg nodig had of wat dan ook. Pas na 2! uur kreeg ik mijn baby weer te zien. Dat valt misschien wel mee, als je eerst nog ruim een uur gehecht moest worden. Ik was binnen een kwartier na de bevalling weer terug in mijn kamer, en die tijd duurde zo ontzettend lang. Toen Aslan eenmaal gebracht werd, moest ik echt heel erg wennen. Ik had helemaal niet het gevoel dat het mijn zoon was en heb het eerste contact echt wel gemist.

Keuze tussen borstvoeding en flesvoeding vs. Borstvoeding ‘verplicht’

Flesvoeding is in Nederland heel erg gebruikelijk. Sterker nog, ik heb het gevoel dat steeds meer moeders voor flesvoeding kiezen. Helemaal prima natuurlijk, eigen keuze. Hier in Turkije zit het wel even anders. Hier krijg je echt geen keuze hoor, of het wordt je in ieder geval niet gevraagd. De baby huilt en ze staan meteen naast je bed om je borst te ontbloten. Ik hoorde ooit een verhaal van een Nederlands meisje hier, die een document moest ondertekenen toen ze geen borstvoeding wilde geven. Toen mijn borstvoeding helaas niet lukte, heb ik het hier in Turkije ook erg moeilijk gehad. Vooral dat alle zorgverleners echt boos waren, toen ik aangaf geen borstvoeding meer te geven. Dit heeft mij heel veel verdriet gedaan. Het voelde daardoor meer en meer als falen. Ik had zoveel relaxter geweest, als mijn keuze uiteindelijk ook gewoon geaccepteerd werd.

De man bij de bevalling vs. De man niet bij de bevalling

Ik denk dat wij ons dit niet eens kunnen voorstellen; bevallen terwijl je man er niet bij mag zijn. In Nederland gebeurd het misschien nog wel eens, uit absolute nood. Hier in Turkije, zeker in het staatsziekenhuis, is dat dus doodnormaal. Dat is ook uiteindelijk de reden dat wij op zoek zijn gegaan naar een privé gynaecoloog, waarbij we 1000% zeker wisten dat mijn man bij mij kon blijven. Het doet mij ook denken aan een verhaal, wat ik ooit gelezen heb, waarin een Nederlandse vrouw in Turkije moest bevallen zonder haar man. Dit is mij altijd bijgebleven. Ik heb overigens niet het idee, als ik naar de verhalen van mijn schoonzussen luister, dat ze het heel erg vinden. Zij vonden het juist weer raar, dat mijn man er wel bij mocht en bij wilde zijn. Dat is dus echt zo’n heerlijk cultuurverschil.

Het verschil tussen een bevalling in Nederland en Turkije is dus best groot. Voornamelijk komen de verschillen voort uit het cultuurverschil, wat natuurlijk best logisch is. Aan welk verschil zou jij nooit kunnen wennen?  Heb je zelf nog een toevoeging op een van deze verschillen tussen een bevalling in Nederland en Turkije. En als je zelf in het buitenland woont, wat is het grootste verschil in het land waar jij woont in vergelijking met Nederland?

MamaInHetBuitenland

Mijn naam is Larissa, 25 jaar en blogger op mamainhetbuitenland.nl. Een lifestyle en mama blog. Ik ben deze blog begonnen, omdat ik een paar weken geleden officieel geëmigreerd ben. Ype, tijdens mijn zwangerschap. Het doel van de blog is om te laten zien hoe mijn leven er uitziet als Nederlandse mama in het buitenland. Mijn ervaringen delen. Dingen waar ik tegen aanloop. En ook gewoon om af en toe even van mij af te schrijven.!

3 gedachten over “5 verschillen tussen een bevalling in Nederland en Turkije

 • 7 augustus 2020 om 10:37
  Permalink

  Interessant om te lezen. Ik denk dat ik er het meeste moeite mee zou hebben dat mijn man niet bij de geboorte aanwezig had mogen zijn.

  Hij was ook wel echt mijn steun en toeverlaat! ❤️

  En de eerste ontmoeting op de OK tussen Mini en hem? Goud waard!

  Beantwoorden
  • 11 augustus 2020 om 06:49
   Permalink

   Dankjewel! Ja, wij kunnen ons het echt niet voorstellen hé? Het is bij ons zo normaal. Hier hetzelfde hoor, bij ons. Ik ben achteraf zo blij, dat wij gekozen hebben voor deze gynaecoloog, die het allemaal goed vond. Had het niet zonder mijn man gekund, haha!

   Beantwoorden
  • 11 augustus 2020 om 06:49
   Permalink

   Dankjewel! Ja, wij kunnen ons het echt niet voorstellen hé? Het is bij ons zo normaal. Hier hetzelfde hoor, bij ons. Ik ben achteraf zo blij, dat wij gekozen hebben voor deze gynaecoloog, die het allemaal goed vond. Had het niet zonder mijn man gekund, haha!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.